Duurzame stoffen

Duurzaam, biologisch, ecologisch, natuurlijk - het zijn allemaal verantwoorde keuzes. In onze huidige samenleving is het heel belangrijk om te weten waar een stof vandaan komt. Is het productieproces ethisch? Of is een stof geverfd met een onschadelijke verf? Is het katoen dat voor de stof is gebruikt op een milieubewuste manier verbouwd? Dit zijn onderwerpen die vandaag - gelukkig - extra aandacht krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat er een nog duurzamer alternatief is voor katoen? Of dat het recyclen van PET-flessen kan leiden tot elastische en sterke stoffen?
Draag bij aan een betere wereld door onze stoffen en fournituren aan te schaffen met de labels en certificaten STANDARD 100 by OEKO-TEX®, Organic 100 Content Standard, Organic Musselin, Save The Planet en Bamboo. Voor stoffen en fournituren met deze labels en certificaten is het gehele verwerkings- en productieproces duurzamer en verantwoord. Maar wat betekent dat?
OEKO-TEX Standard 100
Al onze stoffen zijn OEKO-TEX Standard 100 gecertificeerd. Dit betekent dat het product geen schadelijke stoffen bevat, beter is voor het milieu, uw huid en uw gezondheid ! OEKO-TEX test elk onderdeel van textielproducten op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Het gaat hier om een hele reeks testparameters die schadelijk kunnen zijn voor zowel mens als milieu. Hieronder vallen schadelijke stoffen die bij wet verboden of gereguleerd zijn, chemicaliën die schadelijk zijn voor de gezondheid maar die niet bij wet verboden zijn, en andere parameters die als voorzorgsmaatregel in de OEKO-TEX Standard 100 zijn opgenomen.
OEKO-TEX heeft vier verschillende productklassen. 
Product klasse 1: Deze productklasse omvat producten voor baby's en kent de strengste eisen en grenswaarden
Product klasse 2: Deze productklasse omvat producten met huidcontact. Het gaat hierbij om artikelen die voor een groot deel in direct contact komen met de huid (blouses, overhemden, ondergoed, matrassen, etc.) 
Product klasse 3: Deze productklasse omvat producten zonder huidcontact. Hieronder vallen artikelen die geen of minimaal contact met de huid hebben (jassen, vesten, riemen, etc.)
Product klasse 4: Deze productklasse omvat decoratiematerialen. Het omvat alle artikelen, inclusief initiële producten en accessoires die worden gebruikt voor inrichtingsdoeleinden (tafelkleden, gordijnen, meubelstoffen, enz.)
Bamboo Label
Bamboe wordt gezien als de grondstof van de toekomst. Bamboevezels zijn een ecologisch, natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor kunstmatige vezels. Maar wat maakt bamboe zo'n goed alternatief? En waarom kiezen we voor bamboestoffen? Bamboe staat bekend als een van de meest bruikbare hernieuwbare grondstoffen. Het gras groeit enkele centimeters per dag en bereikt zijn maximale hoogte na 3 tot 6 maanden. Bamboestengels moeten uiterlijk binnen 5 jaar geoogst worden. Na het oogsten groeien er nieuwe scheuten op de moederwortel, waardoor deze een onuitputtelijke bron wordt. Bamboe is perfect om te planten op gedegradeerde grond of grond die niet geschikt is voor landbouwgewassen. Grote voordelen zijn dat er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn en er geen extra watervoorziening nodig is. Dit betekent dat bamboe als alternatief voor kunstvezels ook energie bespaart.
Het productieproces van bamboe
Bamboescheuten worden gesmolten, waardoor de in bamboe aanwezige cellulose vrijkomt. Cellulose is een van de hoofdbestanddelen van katoenvezels en wordt ook gebruikt om papier en watten van te maken. De cellulosepulp wordt tot draden gesponnen. Deze draden worden op verschillende manieren met elkaar verweven tot de mooie bamboe stoffen die we kennen.
Gunstige eigenschappen
Bamboe stoffen hebben meerdere voordelen. Het neemt 60 procent meer vocht op dan katoen, voelt luchtig aan in de zomer en isoleert goed in de winter. Daarnaast heeft bamboe een antibacteriële werking, wat de stof perfect maakt om te gebruiken bij allergieën of om babyartikelen van te maken. Bamboe stof valt soepel in mooie plooien, krimpt niet en is erg zacht en soepel. Beste van alles? In ons assortiment vind je jersey, double gauze en badstof gemaakt van bamboevezels. Mooie, zachte stoffen in felle kleuren die perfect te combineren zijn.